6. Collective Housing in «Portosinhos» (Between Porto y Matosinhos). Portugal | Daniel Marcelo

Collective Housing in «Portosinhos» (Between Oporto y Matosinhos). Portugal

This exercise in collective housing is the classic exercise performed in the fourth year of the architecture school of Reus. It is a comprehensive exercise so it refers to the neighbourhood, or better said it collaborates to building and suturing a portion of a broken district between Porto and Matosinhos. The proposal is composed by 149 housing units in an area of 1, 35 hectares.

The idea is a combination of two basic features: Inside the island can be said that searches linking the collective space and access to housing, however the outer perimeter is located the actions related to trade, access by car to underground garage and economic exchange. It is understood that in the interior of the block are performed the daily activities between citizens through equipment and leisure. In contrast, outside focuses to business activity and daily movement.

The way how the island portion is understood about the city, comes to be a transition between the accelerated movements of the city and peace that provides the block interior, in other words we access from the road streets and, of these we continue to collective spaces that contain housing and equipment, finally we accede to housing unit. Everything is part of an association of scales, of how big to of how small, until reaching the essential space of each inhabitant.

The structure we can be said that emerges from the typology and vice versa, clarity and structural simplicity. It is the preliminary result of the dialogue between apartment and typology. Housing units respond to two formal criteria, the located on the North/ South and the located on the East/West. To compose the typology you opt for a study combining pieces together to get on the one hand different types and the other a result of empty and filled that function as terraces. It is understood that the skin with north/south orientation must be adequately protected for this reason a filter generated by vining plants and a set of volumes that cast shadows applied to these facades.

Year: 2010
Category:
Housing, urbanism and landscaping
Partner:
Xabier Garcia Colomé and Gabriel Horrach,
Photography:
Daniel Marcelo
Customer:
Architecture School of Reus

Share Button