Disseny gràfic en façana de vidre | Daniel Marcelo
  • Facultat de Química i Enologia
  • Axonometria-disseny-façana
  • Disseny combinat amb l'estat Actual
  • Alçat entrada facultat de química
  • Emplaçament Facultat de Química

Disseny de façana per a les facultats de Química i Enologia. Universitat Rovira i Virgili

En el complex universitari de Sescelades a Tarragona, es situa la Facultat de Química y Enologia, projectada pels arquitectes Ramón Artigues i Ramón Sanabria.

Malgrat classificar aquest equipament com post-brutalista de tendència actual, concepte encunyat pel teòric i crític Reyner Banham i promogut per molts arquitectes del «Team X», al llarg del segle XX, es tracta d’un edifici d’estètica contemporània lligat a un criteri funcional compost principalment per dos materials: formigó encofrat i grans superfícies envidriades.

Les característiques d’aquests tipus de projectes recreen atmosferes fredes, on la forma i la geometrització arquitectònica són gairebé perfectes en termes espacials, tanmateix aporten a l’edifici un grau de deshumanització que, sumat a la asíncronia dels espais acostuma a derivar en connotacions i crítiques socials adverses. El disseny de la façana principal que dona lloc a l’entrada de les Facultats de Química i Enologia pretén, d’un mode col·lateral, aportar alegria, entusiasme i vitalitat entre tant formigó, així com tractar d’establir uns determinats mecanismes mitjançant una única intervenció.

La proposta busca la representació de les facultats per mitjà d’un disseny de caràcter anàleg, aquest resultat s’obté d’una dicotomia gràfica formada per símbols que advoquen per la química y l’enologia. A més, ofereix un contingut addicional basat en l’orientació, la transparència i la llum, sigui aquesta diürna o nocturna. En altres paraules, el conjunt no es una simple harmonia de vinils, si no que representa el paper central de les facultats i al mateix temps va més enllà de l’estètica regalant un valor afegit.

Concloent, la retolació ha estat materialitzada per l’empresa «Compossar» de Tarragona. Es tracta d’un vinil de tall amb una coloració afí als colors de la façana existent i trencada puntualment pel color sanguina, tonalitat institucional de la Universitat Rovira i Virgili. El procés ha estat aplicat des de l’interior degut a que el risc de forces de tensió interna entre el vinil de tall i el vidre són mínimes. S’executà en un període de 15 dies utilitzant la tècnica d’aplicació per quadrants.

Any: 2015
Categoria: Arquitectura & Disseny Gràfic
Arquitecte: Daniel Marcelo Martí
Fotografia: Joan Veciana i Indibil Solans
Client: Facultats de Química i Enologia. URV.
Empresa: industrial: Compossar

Share Button